Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analgetika a televize: chceme takto řešit dětskou bolest?

Nikdo nemá rád, když se mu dostane kritiky. A zvlášť rodič na mateřské, který už tak má obavy, kolik toho ve výchově pokazil a ještě asi pokazí. Jak je to s dětskou konzumací analgetik a koukání na televizi už od miminka?

Ze všech stran se na rodiče valí rady, články a reklamy ohledně jejich dětí, kterým se dá těžko ubránit. 

Starší generace nadává na kontaktní výchovu, která si získala mezi rodiči malých dětí oblibu. Babičky se diví, že rodiče jsou unavení a ptají se: "Z čeho?" Však mají mámy či tátové na rodičovské pračky, sušičky, jednorázové plenky... Jen těžko se dá některým vysvětlit, že věnovat se svému dítěti namísto šoupnutí ho do ohrádky je snad ještě náročnější, než praní plen v ruce, alespoň tedy psychicky

Články, kterých je na internetu spousta a často nejsou ani ozdrojované, zase útočí kupříkladu na nutnost kojení miminka, na to, že veškeré výrobky, které rodič pro miminko koupí, musí být ergonomické. Pak tady máme antivaxerské blogy, a mohli bychom pokračovat. Jako máma 8měsíčního miminka si dobře uvědomuji, kolik stresu může způsobit pravidelné čtení článků o tom, jak být dokonalý rodič. Jak nic nepokazit a na vše se připravit. 

Ani marketingových náletů nejsou rodiče ušetřeni, a vysoká cena nabízených výrobků často neznamená kvalitu. Firmy někdy využívají psychického rozladění maminek a tatínků a umějí ve svém copy i vydírat. "Copak nechcete pro své dítě to nejlepší? Protože my to nejlepší máme, a nebojíme se vám to za draho prodat."

Tím, že se mě tento stres z nedokonalého rodičovství přímo dotýká, se mi budou psát následující řádky hůře. Nicméně ze všech neřestí, které rodiče na svých dětech vědomě či nevědomě páchají, dvě celkem zásadně vynikají. Z mého pohledu se jedná o nabízení pasivní zábavy - televize, telefonů, tabletů už od miminka a pak podávání analgetik i na problémy, které by šly řešit jinou, zdravější cestou
 

Většina z nás určitě zná ten pocit, kdy po doslova "čumění" do obrazovky jsme jak vygumovaní. Někdy nás dostihne i sebereflexe a ptáme se sami sebe, zda ten rychlý přísun dopaminu za to stál. Za to, že jsme třeba zmeškali krásný západ slunce za oknem, příležitost jen tak být a učit se, jak se nudit, nebo si hrát s našimi dětmi. A musíme vzít v potaz, že my, kteří jsme nyní rodiči, jsme měli dětství plné zážitků venku, nemohli jsme jen tak pasivně konzumovat obsah v digitálním světě. I čtení z papíru je naprosto jiný zážitek a pro náš mozek mnohem zdravější varianta, než z obrazovky mobilu. 

Chceme našim dětem dopřát dětství, jaké jsme měli my? Kdy při pocitu nudy - a že umět se nudit není jen tak, se nám rozjela fantazie na plné obrátky? Kdy jsme sbírali a měnili samolepky, četli si v časopisech a lezli po stromech? Nebo svolíme k tomu, že naše děti budou s námi, ale vlastně bez nás? Že třeba můžeme přispět k jejich potenciálním psychickým problémům? 

S mým můžem jsme v tomto za jedno a náš 8měsíční syn přístup k televizi nemá. Když má špatnou náladu a už nevíme, co s ním, zpíváme mu, nebo pustíme hudbu do reproduktoru a učíme ho tančit. Je to náročné? Někdy ano, protože jedním klikem zajistit zábavu je o dost snadnější, než dělat ze sebe šaška. My ale cítíme, že to má smysl. 

Hudba je lék na všechno, jedná se o až neuvěřitelného pomocníka. Když našeho syna bolí dásně kvůli rostoucím zubům a nechce jíst, celou dobu krmení mu prozpíváme. Zbraně, jak se přirozeně zbavit bolesti, existují. Jen je třeba zjistit, co na které konkretní dítě platí. Nosítko či šátek jsou také naprosto skvělí pomocníci, když dítěti není dobře. 

Můžete mi oponovat, že když se miminko budí v noci kvůli bolesti zubů, není jiné řešení, než mu dát čípek na bolest. Váš názor vám neberu, ale nikdy se s takovým přístupem neztotožním. Bolest v životě má své místo a je třeba se na ni adaptovat. Když nás bolí hlava, měli bychom nejprve zkusit vypít dvě sklenice vody, nadýchat se čerstvého vzduchu, vyhnout se modrému světlu, a co nejdříve zalézt do postele. Sáhnout hnedka po pilulce na bolest vede k tomu, že to začneme brát jako normu a jako snadné, učinné řešení. Zapomeneme na taktiky, které jsou zdravotně nezávádné a ve výsledku často přinesou i nové, fajn zážitky. 

Po porodu díky bohu nevím, co je to menstruační bolest, ale předchozí léta to bylo peklo a vždycky jsem využívala úlevových pozic z jógy. Někdy jsem si šla zacvičit i během směny v kavárně. Popravdě nevím, zda si kolegové neklepali na čelo, ale zcela upřímně mě to netrápí. Pro mě byla vždy lepší volba menstrační jóga, než ospalost po prášku na bolest. I játra by mi zcela jistě poděkovala, kdyby mohla mluvit. :) 

Ač nejsem doktorka, ani nemám jiné medicínské vzdělání, o naužívání analgetik si lze najít spoustu informací. O závislosti mladých na sociálních sítích a počítačových hrách jakbysmet. Tohle jsou dva nešvary, na které si jakožto rodič chci dát opravdu pozor, protože tuším, že některé změny v mozku a v těle se při nezodpovědnosti rodičů můžou stát nevratnými, nebo vratnými, ale jen velmi tězce.

Autor: Martina Mikulášová | úterý 9.4.2024 10:04 | karma článku: 9,16 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Martina Mikulášová

Čelíme příliš rychlému dopaminu

Kdy jste naposledy cítili opravdovou radost, která trvala déle než pár minut? Pokud si nemůžete vzpomenout, nezoufejte - nejste sami. Žijeme v době, kdy je extrémně snadné podlehnout touze po okamžitém uspokojení.

26.4.2024 v 16:19 | Karma: 5,82 | Přečteno: 135x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

Na pocity po porodu se připravit nedá

Jeden z nejintenzivnějších zážitků v životě ženy je bezesporu porod. Připravit se na něj lze teoreticky, ale praxe je pak často jiná. Snad ještě více novopečenou maminku umí překvapit její pocity po porodu, tedy v šestinedělí.

24.4.2024 v 18:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

Ne jedno jablko, ale jeden jogurt denně. Proč jíst kysané výrobky?

Staré přísloví říká, že „kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí“. Když si však jablko nastrouháte do jogurtu, uděláte ještě lépe. Proč? Pojďte se se mnou podívat na příběh kysaných produktů.

23.4.2024 v 13:51 | Karma: 15,29 | Přečteno: 473x | Diskuse| Věda

Martina Mikulášová

Jste introvert? Svět vás potřebuje

Kdo je hlasitější, ten je více vidět a slyšet. Neznamená to však, že má patent na rozum. Spíše naopak - lidé, kteří nejsou středem pozornosti, často oplývají těmi nejlepšími nápady.

22.4.2024 v 11:05 | Karma: 17,64 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

„Opravdu to potřebuji?“

Otázka, kterou bychom si měli položit vždy, než něco koupíme. Pod návalem marketingových triků je snadné se nechat zlákat, my ale nemusíme podlehnout. Jak zachovat klid, když na nás přijde nákupní horečka?

21.4.2024 v 11:03 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rušení GPS se vyostřilo. Dvě letadla z Finska do Estonska nedoletěla

29. dubna 2024  14:24,  aktualizováno  19:15

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Krádeže počítačů a vysílená policie. Paříž už z olympiády polévá studený pot

29. dubna 2024  19:05

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že zahajovací ceremoniál olympijských her na řece...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 14,78
  • Průměrná čtenost 56x
Jsem máma na mateřské, digitální ilustrátorka a milovnice gastronomie. Ráda přemýšlím o životě a naší planetě.

Seznam rubrik