Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mě Francouzi naučili o jídle

Než jsem poznala svého nynějšího snoubence Francouze, jídlo pro mě byla příležitost si pořádně nacpat pupek a třeba i zkouknout seriál. Až díky svému muži jsem pochopila opravdové kouzlo jezení, vaření a stolování.

Francouzi umí vařit, umí se chovat u stolu, a kvalita francouzských produktů je více než uspokojující. To všichni tak nějak tušíme. Dokud však nezažijeme život ve francouzské rodině na vlastní kůži, je težké si uvědomit, o co se tady v Česku připravujeme.

 

Začíná to (někdy zdlouhavým) nakupováním

Stavit se po práci v menším supermarketu a přemýšlet co uvařit za chodu? Tak Francouzi nefungují. Co budou jíst je pro ně tak důležité, že menu plánují dopředu v rodinném kruhu a o víkendu klidně navštíví 4 různé obchody, aby sehnali suroviny ve vyhovující kvalitě. 

Doteď mě blaží vzpomínky na víkendové návštěvy trhů. Nejbáječnější byla prodejkyně sýrů, která jen kypřila energií, dávala nám ochutnat všemožné francouzské, holandské a švýcarské sýry (z ochutnávacích porcí by se dalo i nasnídat), ptala se, jak jde život, nezapomněla vždy pochválit můj pokrok ve francouzštině... Dělala to zcela nezištně, protože jsme pro sýr stejně nikam jinam nechodili, paní měla v rámci chutí a čerstvosti opravdu ten nejlepší výběr.

Ve vedlejším stánku se zase dalo sehnat to nejlepší ovoce široko daleko, protože měl majitel své ověřené zdroje. 

Co se dalo sehnat v bio kvalitě a za rozumnou cenu, pro to jsme jeli do bio supermarketu. Ať už se jednalo o zeleninu, sýry používané na účely vaření, přílohy, fair trade čokoládu, jogurty, kombuchu, čaje a kávu... 

Pro maso a ten nejlepší chleba (nikde jinde jsem podobný neměla a opravdu mi chybí) jsme chodili do farmářského lokálního obchodu, kde se všichni navzájem znají. Pamatuji si, jak jsem sháněla špek na svíčkovou a pan prodavač mi ho dal zadarmo, že oni to vyhazují. Doteď se tomu všichni smějeme. :) A taky nás nepřestává bavit vzpomínka na to, jak jsme si chtěli s sebou do Česka vzít ten super chleba, tak jsme ho nechali zavakuovat a zbyla z něj jen placka. Koho by napadlo, že v chlebu je tolik vzduchu? 

Co se nedalo sehnat po menších obchodech, anebo to bylo za přemrštěnou cenu, jsme vždy koupili v hypermarketu, ač můj muž tam chodí nerad, s ohledem na to, jak velké řetězce válcují malé obchody. Výběr potravin mají hypermarkety ale bezkonkurenční. 

Asi si říkáte něco jako: "Tak na to bych se mohl/a vykašlat." A já vám to neberu. I na mě to zdlouhavé nakupování bylo někdy moc. Veškeré utrpení však bylo zapomenuto, když jídlo, které se doma servírovalo, chutnalo jak z luxusní restaurace.

 

Vařit můžou všichni

V českých rodinách vaří většinou jen dospělí. Informaci, zda více ženy či muži nemám k dispozici a nepodařilo se mi ji dohledat, v mém okolí jsou to ale spíš ženy. 

Ve Francii se často vaří společně, alespoň ve dnech volna. Nejmladší členové pomáhají krájet a omývat, dospělí pak pracují například s masem a u plotny/trouby. 

Je zcela přirozené se ve francouzské domácnosti dělit o práci v kuchyni. Členové si navzájem povídají, smějí se, ukusují sušenou klobásu, a ač práce trvá déle a výsledek není perfektní, dobrá nálada je zaručena. 

Pro dospělé Francouze je pak samozřejmé umět vařit, ač třeba jednodušší jídla, ale vystačí si s tím. 

Večeře jako společenská událost

Jíst večeři u počítače nebo televize? To byste si mohli ve francouzské domácnosti zkusit jen jednou. Večeře je sešlost, kde jídlo hraje pouze poloviční roli. Zbytek tvoří bilancování dne, kritika politické situace, postěžování si na počasí a taky vyprávění zábavných historek z práce/školy.

Pro Francouze je důležité u jídla komunikovat, dát si skleničku dobrého vína a být opravdu spolu. Francouzi jedí pomalu a tím pádem toho sní méně než Češi, protože pocit sytosti se dostaví tak či tak, ať už jíte stylem Čecha v Chorvatsku: sněz vše, co můžeš a rychle, než to ostatní vyberou, či pouze uzobáváte. 

A ano, ten Čech v Chorvatsku jsem bývala i já. Jídlo však není závod. Diskutovat o životě při jídle funguje navíc jako skvělá dieta. Člověk si po hlavním jídle může dopřát i nějaký malý dezert, či kus sýra. Případně obojí. 

Co možná ne všichni vědí je, že francouzské sýry jsou často vyráběné z nepasterizovaného mléka, díky čemuž jsou plné chuti, skvělé textury a obsahují věhlasná probiotika. A servírují se dětem už od útlého věku. Nikdo se nebojí ecoli, salmonely a dalších patogenů. Jak krásné je zakousnout se do křupavého chleba se sýrem, který jakoby zrál přímo ve vaší puse? To budete muset posoudit sami. A pokud už jste to zažili, dáte mi za pravdu, že moc lepších pocitů není. :) 

 

Do restaurace na narozeniny, nebo na rande

Kvůli tomu, že Francouzi umí vařit a stravovací zařízení jsou ve Francii celkem drahá, je návštěva restaurace speciální událostí. Hlavně tedy večer. Objednávat si skoro každý den donáškovou službu, anebo se "stavit v té Číně na rohu", je tedy spíš naše doména. Ač s dosavadní inflací se to začíná měnit. 

Když jde Francouz do restaurace, upraví se, obleče si něco pěkného a jde si tam hlavně popovídat a užít společný čas. Kvalitní, krásné naservírované jídlo a dobře spárované víno už je jen bonus. 

Samozřejmě u stolu dojde i k mírné kritice, protože kdo nehodnotí jídlo, jako by nebyl (Francouz). 

Tohle bych přeci zvládl/a lépe, sůl zakryla veškerou chuť. Maso je nekvalitní, je v něm moc tuku. Ta paprika by mohla být pečená o 1 minutu déle. 

Ano, i hodnocení je jednou z oblíbených činností Francouzů, je třeba si na to zvyknout. Připomínky na vaše jídlo je třeba brát jako dobře míněnou radu a neurážet se. Hodnotit je pro Francouze stejně přirozené jako dýchat. 

 

Je opravdu Francie tak perfektní?

Odpověď na tuhle otázku nechám na každém z vás, ale v rámci jídla nemůžu Francii vytknout opravdu skoro nic. Francouzi prostě vědí, co je dobré a chtějí si to i náležitě užít. Jídlo neberou jako povinnost, ani jako závod, ale jako příležitost být s lidmi, které mají rádi. A to je krásné!

Autor: Martina Mikulášová | úterý 9.4.2024 11:07 | karma článku: 26,39 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Martina Mikulášová

Čelíme příliš rychlému dopaminu

Kdy jste naposledy cítili opravdovou radost, která trvala déle než pár minut? Pokud si nemůžete vzpomenout, nezoufejte - nejste sami. Žijeme v době, kdy je extrémně snadné podlehnout touze po okamžitém uspokojení.

26.4.2024 v 16:19 | Karma: 5,82 | Přečteno: 135x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

Na pocity po porodu se připravit nedá

Jeden z nejintenzivnějších zážitků v životě ženy je bezesporu porod. Připravit se na něj lze teoreticky, ale praxe je pak často jiná. Snad ještě více novopečenou maminku umí překvapit její pocity po porodu, tedy v šestinedělí.

24.4.2024 v 18:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

Ne jedno jablko, ale jeden jogurt denně. Proč jíst kysané výrobky?

Staré přísloví říká, že „kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí“. Když si však jablko nastrouháte do jogurtu, uděláte ještě lépe. Proč? Pojďte se se mnou podívat na příběh kysaných produktů.

23.4.2024 v 13:51 | Karma: 15,29 | Přečteno: 473x | Diskuse| Věda

Martina Mikulášová

Jste introvert? Svět vás potřebuje

Kdo je hlasitější, ten je více vidět a slyšet. Neznamená to však, že má patent na rozum. Spíše naopak - lidé, kteří nejsou středem pozornosti, často oplývají těmi nejlepšími nápady.

22.4.2024 v 11:05 | Karma: 17,64 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Martina Mikulášová

„Opravdu to potřebuji?“

Otázka, kterou bychom si měli položit vždy, než něco koupíme. Pod návalem marketingových triků je snadné se nechat zlákat, my ale nemusíme podlehnout. Jak zachovat klid, když na nás přijde nákupní horečka?

21.4.2024 v 11:03 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 14,78
  • Průměrná čtenost 56x
Jsem máma na mateřské, digitální ilustrátorka a milovnice gastronomie. Ráda přemýšlím o životě a naší planetě.

Seznam rubrik