IL

I63v91a11n26a 64L15a45n58c18e

10. 4. 2024 12:59

Pamatuji si z dětství: na chalupě probíhala každý den dopoledne akce: vaří celá rodina. Musela jsem pomáhat, a legrace se u toho zažila. Pokud se pekly koláče, tak nastoupili i mužští a hlídali troubu.

Foto

Krása! Je vidět, že vzpomínky na společné tvoření jsou tak důležité, že se v mysli usadí už napořád.

JZ

Francouzi z toho dělají příliš velkou hogo fogo vědu. K výtečnému vaření stačí technické dovednosti, trochu zvídavosti, a ještě jedna maličkost (citát nějakého francouzského nóbl chefa):

Pokud, Pišto, neovládáš ani trochu magie

Pak v oblasti kulinární každý pokus marný je

LV

Myslím, že to moc romanzizujete. Ale určitě souhlasím s tím, že Francouzi umějí jist. Jedí pomalu a dlouho, vnímají chuť a umí celý "stůl" poskládat tak, aby to byl fakt zážitek. A to kupodivu i že surovin, které samostatně nijak extra zajímavé nejsou.

Trhy, to je něco, co tady nezažijeme. Myslím, že kdo jede do Francie, měl by si udělat v sobotu dopoledne čas a fakt tam zajít a nakoupit tam. Je to tam sice pekelně drahé, ale to, co se tam dá koupit, za to stojí. I když hovězí zadní za 45 € za kilo nebo 16 € za kilo hovězího žebra na polévku je běžná cena v každém řeznictví.

K těm sýrům - oni tam mají daleko benevolentnější pravidla pro výrobce potravin. U nás si velkovýrobci prolobovali tak nesmyslná omezení, že drobní výrobci prakticky nemají šanci to finančně utáhnout. Proto nikdy nebudeme mít v běžných obchodech dobré sýry nebo uzeniny.

Foto

Krásný den, děkuju za reakci. I můj muž mi na článek pověděl, že jejich jídelní kulturu romantizuji. 😂 Vlastně se ale proti ničemu nevymezil. Pro mě jakožto pro člověka, co někdy jedl ve spěchu za počítačem, je Francie jiný svět.

Jinak s vámi naprosto souhlasím, ta chuť potravin se nedá srovnat. Kam se hrabe ta věčně vychvalovaná německá "kvalita". Opravdu nelituji ani jedné koruny za francouzské potraviny - koupené tam. Tady např. Delmart něco exportuje, ale nejsme z toho zrovna odvaření.

S těmi malými farmáři mě to mrzí, protože není nad dobře vyrobený sýr bez zbytečných úprav...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 14,78
  • Průměrná čtenost 56x
Jsem máma na mateřské, digitální ilustrátorka a milovnice gastronomie. Ráda přemýšlím o životě a naší planetě.

Seznam rubrik